Bio ajánlat

Nincs megjeleníthető elem

Biotermék Figyelő

Nincs megjeleníthető elem

RSS - Feliratkozás

 

Megosztás

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bookmark and Share

Biotermék tippek és tanácsok

Organikus és bio termékek tengerén kínálok egyfajta eligazítást és eligazodást mindenkinek. Biotermékek és termékcsaládok bemutatása pro és kontra.

Koleszterint csökkentő gyógynövények és teák I. - A koleszterinről általában

2010.04.28. 11:09 BioBorisz

Egészen pontosan itt most a koleszterinszintet csökkentő termékekről lesz szó. A koleszterinnek ugyanis megvan a helye és a szerepe a szervezet működésében. Azonban egészségünk érdekében érdemes odafigyelni, és szabályozni ezt a szintet. De először is tisztázzunk néhány dolgot a koleszterinnel kapcsolatban. 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
A koleszterin ú.n. szteránvázas, szerves vegyület, egyfajta zsír. 
A koleszterin a megfelelő sejtműködés szempontjából elengedhetetlen anyag. A koleszterin feladata a sejtmembrán feszességének sabályozása. Ha túlságosan folyékony, akkor megfeszíti, ha pedig túl merev, akkor ,,elernyeszti" azt. Ezen felül fontos szerepe az emberi és állati  szervezeten belül  az epesav és a szteroid szintézisben is. Nagyobb mennyiségben található meg az idegrendszerben és a mellékvesékben, valamint a májban - ez utóbbi szervezet állítja elő. 

 

Jó és rossz koleszterin
Kétfajta koleszterint különböztethetünk meg: a HDL és az LDL koleszterint. A HDL-t szokás jó, míg az LDL rossz koleszterinként megnevezni. A gondot az okozza, ha a szervezetünkben túlteng az LDL és kevés HDL. Az LDL koleszterin a vérben dúsulva lerakódhat az erek falára. A HDL koleszterin éppen ezt a lerakódást képes ,,feloldani"  ezáltal a vér visszaszállítja a lerakódást a májba, ami ártalmatlanítja. 

 

Magas koleszterin tartalmú élelmiszerek:
Magas LDL- vagyis ,,rossz"- koleszterin tartalmú ételek többek között:

 

  • tojás
  • sertéshús
  • marhahús
  • más zsíros ételek

 

Magas HDL -vagyis jó- koleszterin szintű ételek:
  • sovány csirekhús
  • halak, főleg: makréla, pisztráng, lazac, 
  • mogyoró, 
  • borjúhús

A vér koleszterin szintje azonban átlagosan csak 30%-ban származik ételekből. Vagyis a magas koleszterinszint esetén sokszor a koleszterintartalmú ételek teljes kerülése, illetve az egészséges életmód, illetve testmozgás sokat segít.


Kapcsolódó olvasmányok:

Zsír és böjt

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: konyha egészség bio életmód fogyás tippek koleszterin zsír fehérje táplálékkiegészítő élelmiszer gyógynövény egészséges életmód biotermék gyógyhatású készítmény

A bejegyzés trackback címe:

https://biotippek.blog.hu/api/trackback/id/tr801958625

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koleszterint csökkentő gyógynövények és teák I. - A koleszterinről általában - B 2010.04.28. 11:43:42

A koleszterinről: Mi a koleszterin szervezetben betöltött szerepe? A jó és rossz koleszterinről. Koleszterin az ételekben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása