Bio ajánlat

Nincs megjeleníthető elem

Biotermék Figyelő

Nincs megjeleníthető elem

RSS - Feliratkozás

 

Megosztás

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bookmark and Share

Biotermék tippek és tanácsok

Organikus és bio termékek tengerén kínálok egyfajta eligazítást és eligazodást mindenkinek. Biotermékek és termékcsaládok bemutatása pro és kontra.

Organikus vagy bio?

2010.01.19. 09:38 BioBorisz

Lehet, hogy csak engem zavart meg kezdetekben az, hogy a világ bizonyos területein a bio fogalma egyáltalán nem ismert: annak jelentését az organikus, vagy organic kifejezés fedi le. Így pl. amíg egy németországi, osztrák, vagy  hazai áruház kínálatában bio-, addig egy nagy britanniai, vagy egy egyesült államokbeli áruház polcain organic vagyis organikus terméket kell keresnünk akkor ha vegyszermentes, természeti erőforrások használatát harmonikusan kezelő stb. öko termékhez jussunk.  Vagyis a két fogalom teljes mértékben fedi egymást. Az, hogy melyik elnevezés a találóbb, már szubjektív megfontolás kérdése. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami idehaza még kevésbé elterjedt, az a fair trade és free range termékek megkülönböztetése a nagyüzemi termeléssel előállított élelmiszerekkel szemben. 

A fair trade csak áttételesen kapcsolódik a környezettudatossághoz. Elsősorban a harmadik világból érkező élelmiszereknél fordul elő ez a megjelölés, és arra vonatkozik, hogy akkor, amikor magasabb árat fizetünk egy adott árucikkért, akkor azzal hozzájárulunk a termelő munkás, vagy farmer magasabb béréhez, ezáltal kedvezőbb életfeltételeket biztosítva számára.

A free range főleg a baromfi tojással áll összefüggésben. Bár itthon is találkozhatunk nyomtatott kódokkal az egyes tojásokon, de a mai napig sokan nem tudják mi mit jelent a kódon belül. A 0 kezdetű tojást tkinthetjük a tökéletes bio tojásnak. Ebben az esetben kapirgálós, tápszerrel nem etetett baromfi tojásával van dolgunk. (Sajnos ilyen tojással ritkán találkozhatunk az áruházakban, de még a piacokon se nagyon.)

A 4 az ellenkező pólus: itt nagyjából olyan állattartásról beszélhetünk, mint ahogyan a gépek tartják az embereket a Mátrix c. filmben.

Érdekes tapasztalat, hogy sokszor az 1 kódú tojás Magyarországon beszerezhető, mint a 3 kódú tojás, aminek ekméletileg olcsóbbnak kéne lennie....

Ennek oka talán az lehet, hogy a szabadon engedett csirke kevésbé hajlandó egyforma méretű tojásokat rakni, és nagy a méretbeli különbség az egyes darabok között.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: egészség bio életmód tippek táplálékkiegészítő organikus élelmiszer egészséges életmód bio élelmiszer organic biotermék

A bejegyzés trackback címe:

https://biotippek.blog.hu/api/trackback/id/tr861684035

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Organikus vagy bio? - Biotermék tippek és tanácsok 2010.04.01. 11:27:24

Jelenleg talán elsősorban a tojás izgat bennünket, de itt nem csak a tojás, de más élelmiszerek is szóba kerülnek azzal kapcsolatban mi is a különbség az organikus és a bio között? (Van egyáltalán különbség?)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása