Bár még nincs itt a „farsang farka”, lassan érdemes ráhangolódni a böjtre, vallási felekezettől függetlenül is. A böjtnek két komolyabb oka is lehet: egyrészt leolvasztani a zsírfelesleget, másrészt méregteleníteni a szervezetet. Milyen diétát érdemes hát tartani?
Ha böjti időszak a fogyókúra és méregtelenítés jegyében is telik, akkor a húsfogyasztás mellőzése mellett más élelmiszerek és italok fogyasztását is érdemes mellőzni, vagy legalábbis visszafogni. Ha lehet ne fogyasszunk alkoholt, fogjuk vissza magunkat a zsíros, illetve a cukros ételekkel, Emellett pedig a szénhidrátbevitelt is kontrolláljuk.
A szénhidrát nagyon sok növényi táplálékban megtalálható, de különösen nagy mennyiségben elsősorban a gabonafélékben és a burgonyában. Emellett hozzá kell tenni, hogy a növények sejtjeiben található cellulóz is módosult szénhidrát. A cellulóz bár nehezen emészthető, mégsem haszontalan a szervezet számára, hiszen ezek a rostanyagok elősegítik az emésztést és ezáltal a kiválasztást is. Ha tehetjük, olyan szénhidrátban gazdag növényi élelmiszereket fogyasszunk, mint pl. a teljes kiőrlésű búza, rozs, vagy árpa. Ráadászul ezen a gabonafélékben a szénhidrátot alkotó szemcsék szimmetrikusak, ezáltal jóval harmonikusabb viszonyban állnak az emberi szervezettel, mint a rizs vagy a burgonya. A test és a lélek egyaránt meghálálja, ha a friss tavaszi saláták mellett gabonaféléket fogyasztunk sült krumpli, vagy vegyes köret helyett.
Kapcsolódó cikkek:
1-Week Valentine's Day Shape Up!