A zsír -a fehérjétől eltérően- nem a test alapvető építőanyaga. A zsír elsődleges feladata a felesleges energia -elsősorban hőenergia- elraktározása. A szervezet működéséhez, az izmok munkájához, de még az agytevékenységhez is hőre van szükség, a belső hő képzéséhez pedig elengedhetetlen a zsír. Ebből is kitűnik, hogy a zsír nem feltétlenül rossz. A zsír túlzott felhalmozódása azonban már megterheli a szervezetet.
A szervezetbe kerülő zsír minősége, forrása sokat számít. A zsírok két alapvető csoportja a telített és a telítetlen szénatomok láncolatából álló zsírok. Az előbbi az állati eredetű, az utóbbi pedig a növényi eredetű zsírokra -vagyis olajokra- vonatkozik.
Nem kell ecsetelni, hogy a telített zsírsavak jóval károsabbak a szervezet számára, mint a telítetlen zsírsavak. A böjt idején a húsfogyasztás mellőzésével a telített zsírsavak szervezetve kerülése is mérséklődik. Emellett ha csak a böjt idejére is, de kerüljük a margarinok, mesterségesen keményített zsírok fogyasztását is. Ezen termékek készítésének lényege éppen abban rejlik, hogy a telítetlen zsírsavakat hidrogén segítségével telítik, vagyís a telítetlen zsírsavból telített válik.
Ajánlott termék:
Alce Nero Bio Extraszűz olivaolaj
Kapcsolódó cikkek: