A koleszterincsökkentés az előző írásban említett módok mellett a gyógynövények és gyógyteák részéről is kaphat segítséget.
Az alábbiakban íme néhány koleszterint alacsony szinten tartó, illetve a rossz koleszterin káros hatását megelőző, a szív és érrendszer egészséges működését támogató gyógynövény:
- Fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, újhagyma
A hagyma -különösen a fokhagyma- jelentősen csökkenti a vérben lévő lipidek -zsírok- arányát, ráadásul a trombózisért, szívinfarktusért, agyvérzésért felelős vérrögök kialakulását is megakadályozza. (Rossz hír annak, aki ,,büdössége" miatt nem szereti a hagymaféléket: a jótékony hatás éppen a szagos anyagoknak köszönhető, és minél nyersebb, annál egészségesebb.)
- Mezei zsurló
A mezei zsurló főzete és a belőle készült natúr készímények az egyik legjobb gyógyírként szolgálnak az érelmeszesedésre, így a lerakódott koleszterint is könnyedén leválasztja az érfalról.
- Galagonya
Nem csak a gyümölcse, de a levele és a szára is rendkívül pozitív hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre: csökkenti a koleszterinszintet, lassítja a szívverést. Fogyasztása teaként javallt.
- Csalán
A csalán méregtelenítő hatása közismert: hasonlóan fenn felsoroltakhoz, valósággal letakarítja az érfalak lerakódásait.
A fent felsoroltakon felül még kiváló koleszterincsökkentő hatásáról (is) ismert a panax ginseng, valaminta különböző halolajak, illetve a belőlük gyártott halolaj kapszulák.
Kapcsolódó oldalak:
Kapcsolódó oldalak:
Koleszterint csökkentő gyógynövények és teák I. - A koleszterinről általában