Eddig csak érintőlegesen szóltam a böjt legfontosabb aspektusáról, vagyis a hús elhagyásáról. Márpedig a hús az egyik leglényegesebb fehérje forrás a szervezet számára, a legfontosabb építőeleme, az egyik legkönnyebben emészthető szubsztancia: már gyermekkortól kezdve fogyasztjuk, hiszen az anyatej maga is javarészt fehérjéből áll.
Mivel az állati fehérje, ezen belül is főleg a hús nagyon hasonlít a szervezet építőanyagához, ezért a feldolgozása kevés erőfeszítést kíván, emiatt a testünk-lelkünk ,,ellustul" a túlzott fehérjefogyasztás esetén. Ez annyit jelent, hogy ,,elfelejti" a másfajta táplálék feldolgozását, ami különböző elváltozásokhoz vezethet.
A böjt a legjobb idő arra, hogy a test egyéb tápanyaforrásból is újra megtanulja felépíteni önmagát.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy semmilyen fehérjét ne fogyasszunk: a tej, a tejtermékek, a tojás, de a például a gomba is nagy fehérjetartalommal bír. Persze ha képesek vagyunk ezektől is megtartóztatni magunkat, annál jobb!
A böjt mellett táplálékkiegészítők is szóba kerülhetnek olyan anyagok pótlására, amelyeket elsősorban a húsból vesz fel a szervezet, mint pl. a cink, vas.
Kapcsolódó cikk: