A ginseng -vagy ginzeng, ahogy tetszik- az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt gyógynövény a világon: gyakorlatilag minden áruház kínálatában megtalálható. Koreában, kínában és általában Ázsia észak-keleti területein a legelterjedttebb. Általában a hűvösebb éghajlatot kedveli, bár vietnámi alfaja is létezik. A szibériai ginseng bár kinézetében és hatóanyag tartalmában hasonlít az eredeti ginsengre, mégis egy önálló fajról beszélhetünk az esetében. (Ennek ellenére nem vitatható a gyógyító hatása.)
A Panax ginseng, vagyis a kínai orvoslásban használatos, és leginkább ismert fajta húsos, elágazó gyökérzettel rendelkezik. A növényt viszonlag könnyű felismerni apró bogyós terméséről és sajátos tojásdad alakú leveleiről. A gyökér rész rendkívül lassan növekszik, ezért egy nagyobb darab gyökér igazi kincs.
A ginseng gyökér felhasználási módjai
A ginseng gyökeret leginkább szárított változatban aprítva, szeletelve, vagy morzsolva hozzák forgalomba. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják. A filteres ginseng tea gyakran tartalmaz zöld teát is kiegészítésképpen. Itthon jól ismerhetjük a ginseng kivonat és a méhpempő keverékét tartalmazó ampullát.
Kapcsolódó cikkek: