Egészen pontosan itt most a koleszterinszintet csökkentő termékekről lesz szó. A koleszterinnek ugyanis megvan a helye és a szerepe a szervezet működésében. Azonban egészségünk érdekében érdemes odafigyelni, és szabályozni ezt a szintet. De először is tisztázzunk néhány dolgot a koleszterinnel kapcsolatban.

A koleszterin ú.n. szteránvázas, szerves vegyület, egyfajta zsír.
A koleszterin a megfelelő sejtműködés szempontjából elengedhetetlen anyag. A koleszterin feladata a sejtmembrán feszességének sabályozása. Ha túlságosan folyékony, akkor megfeszíti, ha pedig túl merev, akkor ,,elernyeszti" azt. Ezen felül fontos szerepe az emberi és állati szervezeten belül az epesav és a szteroid szintézisben is. Nagyobb mennyiségben található meg az idegrendszerben és a mellékvesékben, valamint a májban - ez utóbbi szervezet állítja elő.
Jó és rossz koleszterin
Kétfajta koleszterint különböztethetünk meg: a HDL és az LDL koleszterint. A HDL-t szokás jó, míg az LDL rossz koleszterinként megnevezni. A gondot az okozza, ha a szervezetünkben túlteng az LDL és kevés HDL. Az LDL koleszterin a vérben dúsulva lerakódhat az erek falára. A HDL koleszterin éppen ezt a lerakódást képes ,,feloldani" ezáltal a vér visszaszállítja a lerakódást a májba, ami ártalmatlanítja.
Magas koleszterin tartalmú élelmiszerek:
Magas LDL- vagyis ,,rossz"- koleszterin tartalmú ételek többek között:
- tojás
- sertéshús
- marhahús
- más zsíros ételek
Magas HDL -vagyis jó- koleszterin szintű ételek:
- sovány csirekhús
- halak, főleg: makréla, pisztráng, lazac,
- mogyoró,
- borjúhús
A vér koleszterin szintje azonban átlagosan csak 30%-ban származik ételekből. Vagyis a magas koleszterinszint esetén sokszor a koleszterintartalmú ételek teljes kerülése, illetve az egészséges életmód, illetve testmozgás sokat segít.
Kapcsolódó olvasmányok: