Az egészséges élelmiszerekkel, immunerősítőkkel kapcsolatban rengetegszer találkozhatunk a vitaminokkal, antioxidánsokkal és flavonoidokkal. A vitaminokról sokat tudunk, de mi is az a flavonoid, és mire képesek az antioxidánsok?

Antioxidánsok - Az immunerősítés katonái
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek a szervezet sejtjeinek oxidációját, a szabad gyökök roncsoló hatását akadályozzák. A szabad gyökök olyan idegen anyagok, amelyek a külső környezetből, vagy az anyagcsere folyamat eredményeképpen kerülnek a véráramba. A szabad gyökök hosszíú távon a sejtek degenerálódását is okozhatják, ami hosszú távon rosszindulatú sejtburjánzáshoz is vezethet. Antioxidáns anyagok közé tartoznak:
- a legtöbb vitamin,
- a többszörösen telítetlen zsírsavak,
- a flavonoidok
- bizonyos fémek, pl. a szelén,
- a szervezetben termelődő enzimek egy része (pl. gallusz sav).
VitaminokA vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen kis molekulájú anyagok. A két legfőbb csoportjuk a zsírban és a vízben oldódó vitaminok. A vitaminhiány mellett komoly gondokat okozhat a vitaminok túladagolása is. Különösen veszélyes a zsírban oldódó (A-, D-, E-, K- vitaminok túladagolása).
A flavonoid csoporba tartozó anyagok elsősorban növényekben, különösen a gyógynövényekben fordulnak elő.
Az izoflavonok ösztrogén hatásúak, ezért elsősorban nyőgyógyászati panaszokra alkalmazhatóak, de léteznek antiösztrogén hatásúak is. Férfiaknál nem ajánlatos az izoflavonok használata. Magas izonflavonoid tartalmú pl. a szója.
A bioflavonok egyik legismertebb típusa a citromban található citrin. A citrin a vénák falait erősítik, így kiegészítve a C-vitamin pozitív hatását. Emellett a
bioflavonok antioxidáns hatásuknak köszönhetően a bőr fiatalítására is alkalmasak, vagyis a kozmetikai szereknél is alkalmazzák őket. Magas bioflavon tartalommal bír a citrusfélék mellett a gránátalma és a homoktövis is.
Kapcsolódó cikkek:
Immunerősítés - A mindennapokhoz