Bio ajánlat

Nincs megjeleníthető elem

Biotermék Figyelő

Nincs megjeleníthető elem

RSS - Feliratkozás

 

Megosztás

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Bookmark and Share

Biotermék tippek és tanácsok

Organikus és bio termékek tengerén kínálok egyfajta eligazítást és eligazodást mindenkinek. Biotermékek és termékcsaládok bemutatása pro és kontra.

Sav-bázis egyensúly

2010.03.16. 11:02 BioBorisz

 

Divatos téma manapság a lugosítás, de mit is jelent ez az egész? 

 

Sav-bázis egyensúly a szervezetben
A legfontosabb, amit tudni kell a szervezet sav-bázis egysúlyáról az, hogy ez nem feltétlenül az adott étel PH értékétől függ, hanem attól, hogy milyen kémhatásúvá válik a tápanyag a lebontás folyamán. Az ételek kémhatása,  nem csak savas, vagy lúgos, de semleges is lehet. Azt is figyelembe kell venni, hogy nem csak a savasodás, de a túlzott lúgosítás is veszélyekkel járhat. Tény azonban, hogy általánosságban jóval gyakoribb gond a szervezet savasodása. 
A tápanyagok az anyagcsere folyamán oxidálódnak. Ez a kémiai reakció savat termel ezáltal kerül a sejtekbe sav -elsősorban szénsavról beszélünk.  Az oxigénhez való kötöttség miatt az egyik fontos sav-bázis arányt befolyásoló szervünk a tüdő. A másik fontos szerv a vese. 
A lugosításkor a természetes folyamatok révén jelen levő savak semlegesítését végezheztjük el, ami növeli a szervezet védekező képességét, vagyis immunerősítő hatást fejt ki. 

 

Lugosító táplálkozás
Fontos, hogy lúgosításra akkor van szükség, ha a szervezet valóban túlzottan savassá vált. Ennek megállapításához mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.Ha nincs panaszunk, de szeretnénk biztosítani, hogy egyensúlyban legyen a szervezetünk gondoljuk végig étrendünket! A kiegyenlített táplálkozás megelőzheti a problémákat. 
Semleges kémhatású ételféleségek közé tartoznak: a vaj, a legtöbb édesség, a sertés zsír, a margarin, a növényi olajak, de még a kávé is. 
Lúgos kémhatású a sajt, a tejszín, a tej,  a lekvárok, a zöldségek, bizonyos gyümölcsök. Savas kémhatásúak a húsok, a tojás,  a dió, a földimogyoró és a majonéz többek között. 

 

Azonban lényeges, hogy inkább azt vegyüj figyelembe, milyen kémhatást hoznak létre a szervezetben a különböző élelmiszerek:
 
  • A hús, a tojás, a zsírok és olajok, a csokoládé, a hüvelyes zöldségek, bizonyos gyümölcsök -meggy és szilva- a kávé és a tea mind savasító hatással bírnak. 
  • Lugósító hatással bírnak ezzel szeben a gyümölcsök nagy része(alma, citrom, narancs stb.), a zöldségek jelentős része, valamint minden tejtermék. 

 

A lehetőségekhez képest úgy kell összeállítani diétánkat, hogy a lúgképző élelmiszerek legyenek túlsúlyban. 


Kapcsolódó cikkek:

 

1 komment

Címkék: konyha egészség bio életmód méregtelenítés lúgosítás böjt egészséges életmód immunerősítő bio élelmiszer immunerősítés biotermék

A bejegyzés trackback címe:

https://biotippek.blog.hu/api/trackback/id/tr231843433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása